Sushi v tehotenstve. Prečo je zakázané?
Žena by sa počas tehotenstva mala vyvarovať sushi, morských plodov a surového mäsa akéhokoľvek pôvodu. Dôvodom je riziko nakazenia sa baktériami či parazitmi, ktoré môžu spôsobiť žene žalúdočné ťažkosti, no takisto môžu ohroziť samotný plod. Napriek tomu, že mnohé ženy argumentujú ľahko stráviteľnou rybacou stravou, surové ryby predstavujú v tehotenstve riziko.
Morské plody či ustrice sú takisto nevhodné. Tehotenský jedálniček má byť vyvážený a výživný, no niektorým surovinám a pokrmom sa je potrebné v tehotenstve vyhýbať. Tráviace ťažkosti v tehotenstve môžu spôsobiť zvracanie, hnačky alebo dehydratáciu. Týmito následkami vzniká riziko poškodenia plodu. Morské ryby sú taktiež známym zdrojom ortuti a ich konzumácia by mala mať správnu mieru. Ak už máte chuť na ryby, nemali by ste prekročiť dávku 2 až 3 porcie do týždňa. Mimo morských rýb môžete siahnuť po sladkovodných rybách, ktoré sú takisto skvelým zdrojom zdravých tukov. Za každých okolností je nutná tepelná úprava. Odporúča sa vyhýbať konzervovaným rybám alebo rybacím polotovarom.
Alternatívu voči klasickému sushi predstavuje zeleninové sushi, ktorého obsahom nie je surová ryba, ale len morská riasa, varená ryža a ľubovoľné druhy zeleniny. Zeleninu je takisto vhodné tepelne upraviť. Niektoré ženy odporúčajú zeleninu nahradiť avokádom, prípadne suroviny skombinovať. Takáto forma sushi je vhodná, pretože neobsahuje žiadne surové mäsité zložky, je ľahká na trávenie a zároveň plná vitamínov.
Pridať komentár