Škodí mak v tehotenstve?
Stravovacie návyky v tehotenstve sa menia a jedálniček tehotnej ženy má určité zásady i obmedzenia. Dávno neplatí, že je potrebné jesť za dvoch, neplatí ani, že ak chcete byť po tehotenstve štíhla, je potrebné držať diétu a jesť len ovocie a zeleninu. Uškodiť vám nemusia ani obávané orechy či huby v tehotenstve. Podstatná je vyvážená strava a všetkého s mierou. Vynímajúc alkohol, surové alebo tepelne neupravené mäsové výrobky, nepasterizované mliečne výrobky, morské plody, väčšie množstvo rafinovaného cukru (sladkosti). Vyhýbať by ste sa mali aj fajčeniu. A čo mak? Je vhodné konzumovať mak počas tehotenstva?
Mnoho mamičiek sa pýta, či škodí mak v tehotenstve. Fámy o tom, že mak je opiát a pre tehotné ženy je nebezpečný, sa šíria bežne aj na internete. Menej sa hovorí o tom, že obsahuje viac vápnika ako kravské mlieko. Vápnik je pre organizmus tehotnej ženy i plod veľmi dôležitý. Mak možno považovať za potenciálny alergén, rovnako ako orechy, jahody alebo banány. Ak však problém s alergiou na konkrétne potraviny nemáte, nie je dôvod sa im počas tehotenstva vyhýbať. A to sa týka i maku. Telo si v tehotenstve prechádza určitými hormonálnymi zmenami a nové alergie sa môžu objaviť počas gravidity. Skúste po zjedení makového koláča sledovať, či sa u vás prejavujú nejaké alergické reakcie, ak nie, pokojne si mak v tehotenstve doprajte.
Odporúčajú to aj viaceré mamičky v diskusiách a vo fórach. Niektoré mamičky hovoria, že práve počas tehotenstva si mak obľúbili a nijakým spôsobom im neuškodil. Iné mamičky síce uviedli, že môže ísť o silný alergén, no napriek tomu hovoria o tom, že s ním v tehotenstve nemali žiadne problémy. Ženy sa vo fórach zhodujú, že nie je potrebné niečo v jedálničku vyslovene obmedzovať, pokým sa neobjavujú tráviace ťažkosti alebo alergické reakcie.
Zdroj: Modrykonik.sk
Pridať komentár