Huby v tehotenstve. Môžu sa jesť šampiňóny a iné hríby?
Mnohé budúce mamičky sa často pýtajú, čo nejesť v tehotenstve, akých potravín sa vyvarovať alebo, ktoré potraviny sú v tehotenstve zakázané. Základom pre stravovanie v tehotenstve je za každých okolností vyvážená strava, dostatok vitamínov, minerálov a dostatočný pitný režim. Už dávno neplatí, že treba v tehotenstve jesť za dvoch. Sú však určité suroviny, potraviny, koreniny a nápoje, ktorých by ste sa mali v tehotenstve vyvarovať. A čo také hríby? Niektorí ich radia medzi zakázané potraviny v tehotenstve, iní hovoria o ich obsahu minerálov a vitamínu B. Môžem jesť šampiňóny v tehotenstve? Ktoré hríby v tehotenstve možno konzumovať?
Máte chuť na šampiňóny alebo iné hríby počas tehotenstva, no počuli ste informácie o tom, aké vedia byť toxické a hrozí vám z nich otrava? Tak radšej svoje chuťové poháriky skrotíte a siahnete po overenom jablku. Áno, faktom naozaj je, že mnohé huby fungujú ako špongie a dokážu absorbovať toxické látky z okolia. Takisto sa v prírode vyskytujú halucinogénne a jedovaté huby. To z nich však nerobí zakázané potraviny v tehotenstve. Je viacero druhov jedlých húb, ktoré môžete počas tehotenstva jesť a nemusíte mať obavy, že sa vám niečo stane. Platí však, všetko s mierou. Čo taká hliva ustricová alebo šampióny v tehotenstve?
Huby v tehotenstve
Odborníci na výživu sa zhodujú v tom, že konzumácia hríbov v tehotenstve je úplne v poriadku. Dokonca poukazujú na množstvo benefitov, ktoré konzumácia húb počas gravidity prináša vďaka ich nutričným hodnotám. Samozrejme, reč je o jedlých hubách – hríboch, ktoré nie sú jedovaté a neobsahujú ani žiadne psychoaktívne látky. Tehotné ženy, ale aj ľudia vo všeobecnosti, by mali mať vždy istotu, že nákup hríbov je bezpečný.
Z tohto dôvodu je vhodné neriskovať a nekonzumovať napríklad zmesové mrazené, zavárané či sušené huby v tehotenstve alebo rôzne zmesi lesných húb od neoverených zberačov. Vždy radšej siahnite po hríboch od overeného predajcu alebo zberača, o ktorom viete, že má skúsenosti. Dôležité je, aby boli hríby čerstvé a pred dátumom exspirácie. Hríby by vždy mali byť očistené, umyté a chýbať pred konzumáciou nesmie dostatočná tepelná úprava. S konzumáciou húb v tehotenstve to určite nepreháňajte a odporúča sa konzumovať ich v obmedzenom množstve. Väčšie objemy by mohli spôsobiť ťažobu na žalúdku či problémy so zažívaním, pretože ich trávenie je pre žalúdočné šťavy náročnejšie.
Výhody konzumácie hríbov v tehotenstve
To, na čo výživoví poradcovia poukazujú, je výživová hodnota hríbov. Aj to možno považovať za jednu z príčin, prečo jesť hríby v tehotenstve. Neznamená to, že je ich konzumácia nevyhnutná, vo vyváženej strave ich dokážete ľahko nahradiť, no v primeranom množstve ich zaradiť do jedálnička tehotnej ženy určite nie je na škodu. Čo vlastne huby obsahujú?
Do veľkej miery závisí od samotného druhu jedlého hríba. Typickým príkladom sú napríklad šampiňóny. V 100 gramoch šampiňónov objavíte približne 2,7 g bielkovín, 2 g sacharidov, 0,4 g tukov a celkovo prijmete približne 28 kalórií. Taká hliva ustricová je na tom podobne. 100 gramov hlivy ustricovej má zhruba 3,3 g bielkovín, 3,8 g sacharidov a 0,4 g tukov. Celkovo okolo 33 kalórií. Okrem tohto hríby obsahujú množstvo minerálov a vitamínov ako vápnik, sodík, fosfor, horčík, draslík, zinok a bohaté sú aj na vitamín D. Predovšetkým, ak sú huby vystavené slnečnému žiareniu. U hríbov je tiež známe, že obsahujú pre organizmus prospešné antioxidanty.
Obsiahnuté je širšie spektrum vitamínov skupiny B, ako B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín) alebo B5 (kyselina pantoténová). Pre komplexný vývoj plodu sú tieto vitamíny veľmi dôležité a prijímanie prirodzenou cestou zo stravy je možné aj vďaka hríbom. Veď spomínaný riboflavín podporuje vývoj nervovej sústavy plodu a niacín podporuje cirkuláciu krvi v organizme tehotnej ženy. Klinická štúdia z roku 2020 (MedicineNet) poukázala, že konzumácia 100 g húb denne v období krátko pred tehotenstvom až do 20. týždňa tehotenstva môže znížiť riziko vzniku vysokého krvného tlaku a preeklampsie u tehotných žien.
Kedy a prečo nejesť huby v tehotenstve?
Konzumácii húb v tehotenstve by ste sa mali vyhýbať vtedy, ak sa u vás objavili alergie na niektoré z hríbov ešte pred tehotenstvom. Ak ste pred tehotenstvom jedli obľúbené hríby a neobjavili sa u vás žiadne príznaky alergickej reakcie, môžete ich počas tehotenstva pokojne konzumovať. Častým problémom po zjedení húb býva, že sa objavujú tráviace ťažkosti alebo problémy so zažívaním. Komplikáciou môže byť skonzumované väčšie množstvo, ale takisto fakt, že huby neboli čerstvé alebo neboli riadne tepelne upravené. Počas prvého trimestra tehotenstva (do 12. týždňa) sú typické prejavy tehotenskej nevoľnosti a zvracania. V tomto období je lepšie žalúdok hubami prehnane nezaťažovať alebo minimálne obmedziť ich príjem vo väčšom množstve. Už ich samotný pach môže vyvolať pocity na zvracanie. To sa týka aj iných potravín, nielen hríbov.
Hríby v tehotenstve nikdy nekonzumujte surové. Okrem bolestí brucha a problémov so zažívaním vám tiež hrozí, že do organizmu môžu preniknúť toxíny alebo plesňové infekcie, ktoré na seba huby naviazali z prostredia. Obrovským rizikom sú takisto hríby od neoverených zberačov a dodávateľov. Halucinogénne huby s psychoaktívnymi látkami alebo jedovaté či smrteľne jedovaté huby sú pre človeka po konzumácii život ohrozujúce. Počas tehotenstva môže mať ich konzumácia fatálne následky pre tehotnú ženu i plod.
Faktom je, že niektorí lekári hríby tehotným ženám zakazujú z prevenčných dôvodov. Ide hlavne o riziko z konzumácie veľkého množstva hríbov, čo môže spôsobiť gastrointestinálne problémy (diétnu chybu), nevoľnosť, následné nechutenstvo, znížený príjem tekutín alebo zvracanie. Takisto je tu spomínané riziko konzumácie jedovatých húb, čo môže zapríčiniť fatálne následky.
Hríby v tehotenstve vhodné na konzumáciu
Dôležité je konzumovať výhradne jedlé huby – hríby. Za najbezpečnejšie jedlé hríby, ktorých sa nemusíte báť ani v tehotenstve, môžeme považovať šampiňón, hlivu ustricovú, kuriatko jedlé, suchohríb hnedý, bedľu vysokú, hríb dubový (dubák), masliak obyčajný, pečiarku ovčiu, ale aj mnohé iné. Uškodiť by vám nemali ani exotické hríby ako shiitake alebo judášovo ucho. Výživoví poradcovia aj lekári odporúčajú uprednostniť bežne dostupné hríby, ako práve šampiňóny alebo hlivu ustricovú, a aj napriek apetítu sa radšej vyvarovať konzumácie zo zberov počas hubárskej sezóny.
Pred samotnou prípravou nezabudnite odstrániť pomliaždené alebo viditeľne poškodené časti a huby poriadne umyte pod tečúcou vodou. Dôležité je hríby riadne tepelne upraviť. Ideálne varením, dusením prípadne pečením. Surovým či polosurovým hubám sa úplne vyhýbajte.
Hríby v tehotenstve – skúsenosti
Väčšina diskutujúcich mamičiek s konzumáciou hríbov počas tehotenstva nemala žiadny problém. Z hľadiska druhov hríbov najčastejšie siahli po šampiňónoch a hlive ustricovej. V obchodoch ide o najviac dostupné jedlé huby. Niektoré ženy síce uvádzajú, že počuli o nevhodnosti či zákaze konzumácie húb v tehotenstve, no väčšina z nich to považuje za nezmysel. Tehotné ženy sa stretli aj s tým, že niektorí lekári ich konzumáciu zakazujú preventívne práve kvôli riziku otravy a vzniku diétnej chyby. Mamičky sa zhodujú, že jedlé hríby v tehotenstve, ako aj iné potraviny si treba dopriať s mierou.
Zdroj: Modrykonik.sk
Najčastejšie otázky – FAQ
Zaoberáte sa otázkou, či si môžete dopriať šampiňóny v tehotenstve? Je to bezpečné? Aké huby v tehotenstve môžete jesť? Patria hríby medzi zakázané potraviny v tehotenstve? Na vaše otázky vám odpovieme v texte. V prípade ďalších otázok nám zanechajte komentár pod článkom. Akú máte skúsenosť s hríbmi v tehotenstve vy? Budeme radi za vaše názory, skúsenosti, odporúčania a tipy, o ktoré sa môžete podeliť v diskusii.
Ako sa prejavuje otrava hubami?
Aké huby v tehotenstve môžem jesť?
Prečo nejesť huby v tehotenstve?
Komentáre
Pridať komentár
Odpovedať