Cvikla v tehotenstve?

Cvikla v tehotenstve? Nie je škodlivá?

Publikované: 18.10.2024
Aktualizované: 18.10.2024

Cvikla, tiež známa ako červená repa, patrí do kategórie koreňových zelenín a vyznačuje sa výhodami z hľadiska rôznych systémov a procesov prebiehajúcich v ľudskom tele. Viaceré zdroje cviklu považujú za vitamínovú „bombu“. Aj z tohto dôvodu je odporúčané, aby ju tehotné ženy zaradili do svojich jedálničkov, a to v čerstvej, varenej, či dokonca odšťavenej podobe. Bez ohľadu na formu, v ktorej tento druh zeleniny tehotná žena konzumuje, červená repa disponuje veľkým množstvom kyseliny listovej. Tá je podstatnou látkou v zmysle správnej tvorby miechy plodu, pretože prispieva k zníženiu pravdepodobnosti výskytu vývojových ochorení.

Pre tehotenstvo sú navyše príznačné mnohé nepríjemné zmeny v zdravotnom stave gravidnej ženy, ktoré je možné regulovať práve vďaka látkam obsiahnutým v červenej repe. Ide najmä o dusičnany prospešné pre rozšírenie tepien a zníženie krvného tlaku v cievach. Cvikla taktiež obsahuje značné množstvo minerálov, ktoré dopomáhajú k zdravším výsledkom v súvislosti s krvným tlakom. Kým draslík a sodík účinne upravujú stav krvného tlaku, kremík dodáva cievam pružnosť, vďaka čomu sa môžu rozširovať a prispôsobovať zvýšenej produkcii krvi. Červená repa a živiny obsiahnuté v nej pomáhajú telu dokonca aj v samotnej tvorbe krvi, čím sa znižuje pravdepodobnosť vzniku anémie.

Cvikla tiež obsahuje podstatné množstvo zinku a železa, pričom tieto minerály majú takisto podiel na procesoch prebiehajúcich v krvnom systéme. Zatiaľ čo zinok má na starosti znižovanie hladiny cukru v krvi tehotnej ženy, aby sa predišlo vzniku tehotenskej cukrovky, železo je kľúčovým prvkom pri transporte kyslíka. Spomínaný zinok tiež podporuje imunitu, ktorá sa v období tehotenstva značne oslabuje. V cvikle sa nachádzajú aj zásoby horčíka, ktorý zlepšuje spánok a dodáva energiu, čo ocenia najmä ženy bojujúce s tehotenskou únavou. Červená repa podporuje správny rast a vývin plodu, pričom zásluhu na tomto blahodarnom účinku má vápnik.

Ďalšou z nepríjemností, ktoré sprevádzajú obdobie tehotenstva, sú tráviace ťažkosti. Vďaka vysokému obsahu vlákniny je cvikla účinnou zložkou tehotenského jedálnička, ktorá je jednak nápomocná v regulácii škodlivého cholesterolu, jednak v boji proti zápcham. Vláknina z cvikly totiž funguje ako naturálna forma preháňadla, čím eliminuje zápchy a akékoľvek pridružené príznaky. Okrem vplyvov na tráviaci trakt, cvikla tiež pozitívne pôsobí na funkciu pečene a obličiek.

Hoci sa cvikla hrdí mnohými pozitívnymi účinkami, je potrebné zdôrazniť, že jej nadmerná konzumácia môže viesť k istým problémom. Veľké množstvo cvikly totiž podstatne znižuje krvný tlak, čoho výsledkom môžu byť závraty a veľká únava. Navyše, ľudia so žalúdočnými ťažkosťami môžu po strávení väčšej dávky červenej repy pociťovať nadúvanie či plynatosť. Je dôležité tiež zdôrazniť, že sfarbenie cvikly má na svedomí antioxidant betacyanín, ktorý môže zafarbovať moč či stolicu. Atypická farba výlučkov môžu tehotnú ženu nabádať k myšlienke, že ide o krv, a teda, že v jej tele došlo k vzniku nejakej komplikácie ohrozujúcej plod. Netreba sa však obávať, po istom čase účinky tohto naturálneho farbiva pominú.

Zo skúseností diskutujúcich vyplýva, že cvikla ako taká nemusí chutiť každému, avšak vždy sa nájdu spôsoby, ako si jej konzumáciu spríjemniť. Odporúčajú sa najmä kombinácie s jablkami či mrkvou. Hlavne šťava z červenej repy by sa mala miešať s iným druhom zeleniny či ovocia, pretože sama osebe je vysoko koncentrovaná, čo môže spôsobiť problémy tráviaceho traktu alebo krvného tlaku.

Cvikla v tehotenstve skúsenosti Modrykonik
Zdroj: Modrykonik.sk


Pridať komentár

 

Ďalšie články z kategórie Tehotenská poradňa

Vaše hodnotenie:
(92.6%)