Ananás v tehotenstve. Hrozí mi nejaké riziko?
Jedálniček si v tehotenstve vyžaduje určité zmeny – nielenže dochádza k zmenám chutí, ale niektoré potraviny sú vyslovene nevhodné. Určite druhy byliniek a korenín, nepasterizované mliečne výrobky, surové alebo tepelne neupravené mäsové výrobky, sladkosti a cukrovinky s vysokým obsahom rafinovaného cukru či alkohol sú tabu. Ako je na tom ananás? Je jeho konzumácia počas tehotenstva vhodná?
O ananáse sa hovorí, že môže vyvolať pôrod alebo spôsobiť potrat, avšak traduje sa tiež, že pomáha s uhniezdením vajíčka a treba ho preto konzumovať po ovulácii. Neexistujú však žiadne vedecké dôkazy, že by bol ananás nebezpečný počas tehotenstva, práve naopak. V primeranom množstve ide o bezpečnú a zdravú voľbu. Je totiž bohatý na antioxidanty a ide o prírodný zdroj kyseliny listovej. Enzým bromelaín, ktorý môže počas tehotenstva nepriaznivo vplývať na proteíny v tele a viesť k abnormálnemu krvácaniu, je v dužine obsiahnutý len v malom množstve, väčšina sa ho nachádza v tvrdom jadre ananásu, ktorý sa zvyčajne nekonzumuje.
Hoci nie je ananás škodlivý, môžu vám kyseliny, ktoré obsahuje, spôsobiť pálenie záhy alebo reflux. Ide o stav spôsobený hormonálnymi a biologickými zmenami počas tehotenstva, ktorý sa nemusí prejaviť pri každom tehotenstve, avšak ide o veľmi častý prejav gravidity. Ananás môže taktiež vyvolať alergickú reakciu, zvyčajne sú naň alergickí ľudia, ktorí sú alergickí aj na latex.
Nadmerná konzumácia ananásu môže spôsobiť hnačku a pálenie záhy, kožnú vyrážku a vracanie, nadmerná konzumácia bromelaínu môže oslabiť krčok maternice a viesť k potratu. Ananás obsahuje vyššie množstvo cukru (10 g na 100 g), preto nie je konzumácia vhodná pre ženy, ktoré trpia tehotenskou cukrovkou.
V tomto prípade teda platí, že konzumácia primeraného množstva ananásu je pre tehotenstvo prospešná, nadmerná konzumácia môže spôsobiť problémy. Mamičky ho odporúčajú predovšetkým na konci tehotenstva, podľa nich môžet urýchliť pôrod.
Zdroj: Modrykonik.sk
Pridať komentár