Ako dlho odsávať mlieko?
Odsávanie materského mlieka slúži ako prevencia naliatia a bolestivého preplnenia prsníkov. V prípade, že je úplne zdravé bábätko výlučne kŕmené materským mliekom, odstriekavanie mlieka zväčša nie je nutné. Je to tak vďaka systému produkcie materského mlieka založeného na procese samoregulácie. V takejto ideálnej situácii je odsávanie mliečka potrebné len v počiatočnom štádiu, keď sa tvorba mlieka ešte len prispôsobuje potrebám bábätka, prípadne v čase, keď je dieťa z akéhosi dôvodu neschopné sať mlieko priamo z prsníka.
Odstriekavanie mlieka je nevyhnutné najmä u predčasne narodených alebo dlhodobo chorých detí, ktoré nemôžu byť istú dobu dojčené. Každá mamička by sa mala naučiť techniku odstriekavania materského mlieka rukou, pretože práve táto metóda je najprirodzenejšou pre ľudské telo. Samozrejme, ak to nefunguje, je vhodné vyskúšať aj odsávanie pomocou odsávačky alebo iných príslušných púmp. Odstriekavanie rukou nevyžaduje extra predprípravu v podobe sterilizácie pomôcok ako je to v prípade mechanického odsávania.
Základom je stimulácia oxytocínového reflexu, ktorý má na starosti spustenie produkcie mlieka. Práve vďaka tomuto mechanickému alebo psychologickému podmieneniu tvorby prirodzenej potravy pre bábätko je možné dosiahnuť jednoduché, rýchle, plynulé a bezbolestné odstriekanie nadbytočného mlieka z prsníka. Stimulácia produkcie oxytocínu, a tým pádom i materského mlieka, by malo prebiehať v známom prostredí, bez stresových faktorov a s dávkou zdravého sebavedomia matky. Čo sa týka mechanických spôsobov spustenia oxytocínového reflexu, ide najmä o masážové techniky, ktoré podporia tvorbu oxytocínu. Patrí k nim napr. masáž prsníkov špirálovito od podpazušia smerom k dvorcu, no tiež masáž chrbta. Pomôcť môže tiež zahrievanie prsníkov teplým obkladom.
Odstriekavanie by sa malo vykonávať pod prísnymi hygienickými opatreniami, aby nedošlo k zaneseniu infekcie do oblasti mliečnych žliaz. Jeden prsník sa odstriekava po dobu troch až piatich minút, pričom následne dochádza k striedaniu. Prsníky je možné vymeniť v prípade, že dôjde k citeľnému a viditeľnému zoslabnutiu prúdu materského mlieka. Odstriekavanie touto metódou trvá približne 20 až 30 minút, no malo by sa skôr hľadieť na pocit úľavy z vyprázdnených prsníkov ako na trvanie celého procesu. Len takýmto spôsobom sa dá totiž dosiahnuť opätovná tvorba mlieka. Doba trvania sa tiež viaže na to, dokedy mlieko z prsníkov odchádza. Pri ručnom odstriekavaní je tiež dôležité, aby sa medzi striedaniami prsníkov nerobili dlhé pauzy, pretože tým sa znižuje tvorba mlieka.
Pri odsávaní za pomoci odsávačky mliečka je nevyhnutné dodržiavať sterilizačné podmienky, aby sa predišlo vzniku infekcie. Doba odsávania by nemala presiahnuť 20 minút, pričom celý proces prebieha rovnakým striedavým spôsobom ako pri ručnom odstriekavaní materského mlieka. Nesprávna technika pri oboch metódach spôsobuje bolestivosť, zníženie účinnosti celého procesu, no taktiež vznik zbytočných modrín a odrenín na už beztak citlivých prsníkoch.
Pri odsávačke je potrebný určitý čas na navyknutie tela na mechanické odsávanie mliečka. Spočiatku by sa mal tento proces vykonávať v kratších časových intervaloch, a to po dobu dvoch až troch minút s nižším tlakom satia. Postupne mamička nabehne na systém 15- až 20-minútového odsávania. Opäť zdôrazňujeme, že je vhodné sa riadiť skôr prúdom mlieka ako časom. Po ukončení odstriekania, resp. odsatia sa odporúča vytlačiť z prsníka ešte po kvapke materského mlieka, ktorú treba následne roztrieť po bradavkách a dvorcoch. Tento krok je považovaný za účinné ošetrenie citlivej oblasti ženského tela, ktoré práve vyprodukovalo základnú a prirodzenú potravu pre svoje potomstvo.
Dôležitým aspektom pri odsávaní sú aj pauzy medzi jednotlivými „sedeniami“. Ako jedna z mamičiek na diskusných fórach poznamenala, nemá zmysel odsávať materské mliečko každú pol hodinu. V prípade, že mliečka nie je dostatok, uprednostňujú sa skôr odsávacie intervaly každé štyri alebo päť hodín. Hlavné je, aby sa mamička držala tohto procesu aj v noci, pretože len takýmto spôsobom je možné dosiahnuť úpravu a zvýšenie produkcie mlieka.
Zdroj: Modrykonik.sk
Pridať komentár